Sportblessures

Fysiotherapiepraktijken spelen een cruciale rol in de behandeling en het herstel van sportblessures. Jaarlijks worden miljoenen mensen wereldwijd getroffen door sportgerelateerd letsel, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt voor zowel de individuen als de gezondheidszorg. Interessant is dat onderzoek aantoont dat vrouwen mogelijk een lager risico lopen op sportblessures dan mannen, en dat veel van deze blessures te voorkomen zijn. Preventie en adequate behandeling van sportblessures zijn essentieel, waarbij fysiotherapeuten een sleutelrol vervullen door deskundige zorg en advies te bieden om patiënten veilig terug te brengen naar hun sportactiviteiten en toekomstige blessures te voorkomen.

Sportblessures: een veelvoorkomend probleem en de rol van fysiotherapie

Sportblessures ontstaan vaak door directe impact of overbelasting, waarbij de uitgeoefende kracht de structurele weerstand van het lichaamsdeel overtreft. Een voorgeschiedenis van blessures is een belangrijke risicofactor, wat bijdraagt aan het feit dat veel sportblessures als voorkombaar worden beschouwd. Fysiotherapeuten spelen een cruciale rol bij de behandeling van zowel acute als chronische sportblessures. Zij bieden deskundige zorg, van onmiddellijke behandeling tot ondersteuning bij de terugkeer in de sport, en werken preventief om herhaling van blessures te voorkomen.

Soorten sportblessures gezien door fysiotherapeuten

Een eenvoudige manier om sportblessures te classificeren is door ze te groeperen in traumatische blessures of overbelastingsblessures. Botsings- en contactsporten zoals rugby, hockey en voetbal brengen een hoge incidentie van traumatische verwondingen met zich mee. Voorbeelden van traumatische sportblessures die veel voorkomen bij deze sporten zijn:

  • Enkelverstuikingen
  • Knieblessure
  • Gewrichtsdislocaties zoals schouderdislocaties en knieschijfdislocaties.
  • Breuken aan het been en de enkel. evenals pols- en elleboogfracturen.
  • Spierverrekkingen waarbij vaak de hamstrings, kuit en quadriceps betrokken zijn.

Bij sporten als hardlopen, tennis, golf, zwemmen… komen traumatische blessures minder vaak voor. Overbelastingsblessures zijn de meest waarschijnlijke sportblessures die verband houden met deze sporten. Enkele voorbeelden van veel voorkomende niet-traumatische overbelastings- of overbelastingsblessures die baat kunnen hebben bij een fysiotherapiebehandeling bij sportblessures zijn:

  • Achilles tendinopathie , tenniselleboog, golferselleboog en andere tendinopathieën.
  • Onderrug pijn.
  • Runnersknie  en  ITB-klachten
  • Stressfracturen in de heup, het bekken, het onderbeen of de voet.
  • Shin splints, of compartimentsyndroom van het onderbeen.

Oefeningstechniek en biomechanica zijn belangrijk

Een slechte techniek en structurele afwijkingen kunnen bijdragen aan de risicofactoren voor het oplopen van een sportblessure. Fysiotherapeutenzijn getraind in het beoordelen van risicofactoren voor blessures en in het voorschrijven van revalidatieprogramma’s om kracht en flexibiliteit te bevorderen, maar ook om de biomechanica en houdingscontrole te verbeteren. Onthoud: proberen te spelen voordat een blessure goed is genezen en gerehabiliteerd, kan meer schade veroorzaken. Uiteindelijk wordt het herstel vertraagd en wordt het risico op later letsel vergroot.

De kennis van een fysiotherapieteam voor sportblessures stelt hen in staat om op de juiste manier behandeling te geven waarbij genezend weefsel wordt geladen. Cruciaal voor een sterk en duurzaam herstel van een blessure.

Vind op MoveChamps je vaste praktijk als u op zoek bent naar snel en veilig herstel van een blessure.

Deel op