De belangrijkste specialisaties in de fysiotherapie

Specialisaties in de fysiotherapie

Alle fysiotherapeuten zijn expert in het menselijk bewegen, dat centraal staat in de studie fysiotherape.  Na hun studie fysiotherapie hebben veel fysiotherapeuten één of meerdere specialisaties in de fysiotherapie afgerond. Deze specialisaties gaan over een techniek, behandeling of doelgroep. Weer andere fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in een lichaamsdeel als schouder, voet, knie of handen. De volgende lijst geeft belangrijke, vaak voorkomende specialisaties, maar er zijn ook andere specialisaties in de fysiotherapie.

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapeuten richten zich op sporters. Ze zijn dus gespecialiseerd in behandeling en begeleiding die aansluit bij de beleving en belastbaarheid van sporters.

Manuele therapie

De manueeltherapeut beperkt zich tot diagnostiek en behandelingen die op vastgestelde wijze worden uitgevoerd. Deze werkwijze berust op een wetenschappelijke basis. De manueel therapeut wijkt daar slechts bij hoge uitzondering vanaf. Een belangrijk uitgangspunt van het vak is daarnaast dat de manueel therapeut met de handen werkt. De term manueel betekent met de hand, vandaar.

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut heeft zich verder verdiept in de motorische ontwikkeling van het kind en in de behandelmethoden die goed aansluiten bij het kind. Naast motoriek richt de kinderfysiotherapeut zich op sensorische prikkelverwerking en ruimtelijke oriëntatie. De kinderfysiotherapeut stimuleert dat kinderen van nul tot achttien jaar zich zo goed mogelijk ontwikkelen.

Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie wordt ook wel kaakfysiotherapie genoemd. Klachten aan of rond de kaken leiden vaak tot bezoek aan de orofaciaal fysiotherapeut. De orofaciaal fysiotherapeut richt zich echter op het hele gebied van hoofd en de hals.

Oedeemtherapie

Bij een lymfoedeem hoopt vocht zich op bepaalde plaatsen op. Oedeemtherapie is een behandeling van lymfoedeem van arm of been door een fysiotherapeut. Doel van de behandeling is het beperken van de toename van het oedeem, zodat arm of been zo bewegelijk mogelijk worden.

Bedrijfsfysiotherapie

De bedrijfsfysiotherapeut adviseert bedrijven over gezondheidsproblemen op de werkplek. De focus van bedrijfsfysiotherapeuten ligt op het bewegingssysteem van de medewerkers. Daarnaast hebben ze oog voor een gezonde werkomgeving in organisaties en helpen ze re-integratie van (langdurig) zieke werknemers.

Arbeidsfysiotherapie

De arbeidsfysiotherapeut houdt zich problemen van de individuele werknemer die veroorzaakt worden door het werk. Ook helpt de arbeidsfysiotherapeut bij klachten die het werken beperkt.

Bekkenfysiotherapie 

Behandelt problemen in het bekkengebied, zoals incontinentie en bekkenpijn, met gerichte oefeningen en therapieën.

Psychosomatische fysiotherapie

Richt zich op de relatie tussen lichaam en geest, waarbij fysieke klachten worden behandeld met aandacht voor psychologische factoren.

Geriatrische fysiotherapie   

Specialiseert zich in het behandelen van ouderen, gericht op het behouden en verbeteren van mobiliteit en zelfstandigheid.

Dierenfysiotherapie   

Biedt fysiotherapeutische zorg aan dieren, vergelijkbaar met menselijke fysiotherapie, om herstel en welzijn te bevorderen.

Myofascialetherapie

Behandelt pijn en dysfunctie door het manipuleren van myofasciale triggerpoints en weefsels.

Ademhalingskinesitherapie   Focust op het verbeteren van de ademhaling en longfunctie door middel van specifieke oefeningen en technieken.

Longfysiotherapie

Richt zich op het verbeteren van de ademhaling en conditie bij patiënten met longaandoeningen zoals COPD en astma.

Cranofaciale fysiotherapie

Behandelt problemen met het hoofd, gezicht en kaken, vaak gerelateerd aan pijn, dysfunctie of letsel.

Handfysiotherapie   

Richt zich op het herstel en de revalidatie van hand  en polsletsels, met nadruk op functionaliteit en mobiliteit.

Haptotherapie

Gebruikt aanraking en contact om bewustwording, ontspanning en welzijn te bevorderen, vaak in combinatie met gesprekstherapie.

Harfysiotherapie   

Behandelt hart  en vaatziekten door middel van oefeningen en therapieën gericht op het verbeteren van de conditie en het herstel na een hartoperatie.

Oncologiefysiotherapie

Biedt ondersteunende zorg aan kankerpatiënten, gericht op het verminderen van symptomen, het verbeteren van fysieke functie en het bevorderen van welzijn tijdens en na behandeling.

Osteopathie

Benadert het lichaam als een geheel en richt zich op het herstellen van de balans en mobiliteit door middel van manipulatieve technieken en therapieën.

Meer specialisaties in de fysiotherapie

Deze lijst is niet volledig. Er zijn nog meer specialisaties in de fysiotherapie. Er ontwikkelen zich ook voortdurend nieuwe technieken en behandelingen. Deze lijst kan in de toekomst best uitgebreid worden. Wikepedia hanteert de volgende lijst: Specialisaties.

Weet u welke fysiotherapeut bij u past? Dan vindt u hier de beste fysiotherapeut.

Deel op

1 gedachte over “De belangrijkste specialisaties in de fysiotherapie”

Geef een reactie