Longfysiotherapie: wat is het en voor wie is het geschikt?

Longfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op mensen met chronische longaandoeningen, zoals astma, COPD, longfibrose of longkanker. Longfysiotherapie kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren, de klachten te verminderen en de zelfredzaamheid te vergroten. In dit artikel lees je meer over wat een longfysiotherapeut doet, voor wie het geschikt is, waar je terecht kunt, hoe het wordt vergoed en hoe je zelf een longfysiotherapeut kunt worden.

Wat doet een longfysiotherapeut?

Een longfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van mensen met longproblemen. Een longfysiotherapeut kan verschillende taken uitvoeren, afhankelijk van de fase en de ernst van de aandoening. Deze taken zijn:

Preventie

Een longfysiotherapeut kan advies geven over hoe je je longen gezond kunt houden, bijvoorbeeld door te stoppen met roken, gezond te eten, voldoende te bewegen en stress te verminderen. Ook kan een longfysiotherapeut je helpen om je ademhalingstechniek te verbeteren en je ademspieren te versterken.

Behandeling

Een longfysiotherapeut kan je begeleiden bij het uitvoeren van oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van je conditie, je uithoudingsvermogen, je spierkracht en je balans. Ook kan een longfysiotherapeut je helpen om slijm op te hoesten, bijvoorbeeld door middel van huffen, percussie of vibratie. Daarnaast kan een longfysiotherapeut je ondersteunen bij het gebruik van medicijnen of zuurstoftherapie.

Revalidatie

Een longfysiotherapeut kan deel uitmaken van een multidisciplinair team dat zorgt voor de revalidatie van mensen met ernstige of complexe longproblemen. Dit kan bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, een operatie of een longtransplantatie. Een longfysiotherapeut kan dan samen met andere zorgverleners, zoals een arts, een verpleegkundige, een diƫtist of een psycholoog, een persoonlijk revalidatieplan opstellen en uitvoeren.

Voor wie is longfysiotherapie geschikt?

Longfysiotherapie is geschikt voor mensen die last hebben van chronische of acute klachten als gevolg van een longaandoening. Dit kunnen klachten zijn zoals:

  • Benauwdheid
  • Hoesten
  • Slijm ophoesten
  • Vermoeidheid
  • Verminderde inspanningscapaciteit
  • Angst of depressie

Longfysiotherapie kan ook geschikt zijn voor mensen die risico lopen op het ontwikkelen van een longaandoening, bijvoorbeeld door roken, erfelijke factoren of blootstelling aan schadelijke stoffen.

Waar kun je terecht voor longfysiotherapie?

Longfysiotherapie wordt zowel in de eerste lijn als in de tweede lijn aangeboden. Dat betekent dat je zowel bij een fysiotherapiepraktijk in de buurt als bij een ziekenhuis of revalidatiecentrum terecht kunt. Het hangt af van je verwijzing, je zorgverzekering en je persoonlijke voorkeur waar je behandeld wilt worden.

Om in aanmerking te komen voor longfysiotherapie heb je meestal een verwijzing nodig van je huisarts of specialist. Deze verwijzing geeft aan wat je diagnose is, wat je doelen zijn en hoeveel behandelingen je nodig hebt.

Hoe wordt longfysiotherapie vergoed?

De vergoeding hangt af van je zorgverzekering en de indicatie die je hebt. In sommige gevallen wordt longfysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering, bijvoorbeeld als je COPD hebt en een bepaalde mate van longfunctieverlies. In andere gevallen wordt longfysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering, bijvoorbeeld als je astma hebt of een andere longaandoening. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren over de voorwaarden en de kosten van je zorgverzekering voordat je start met longfysiotherapie.

Opleiding

Om een longfysiotherapeut te worden, moet je eerst een hbo-opleiding fysiotherapie afronden. Daarna kun je je specialiseren in de longfysiotherapie door middel van een post-hbo-opleiding of een masteropleiding. Deze opleidingen duren meestal twee tot vier jaar en bestaan uit theorie, praktijk en stages. Tijdens de opleiding leer je meer over de anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie van de longen, de diagnostiek en behandeling van longaandoeningen, de preventie en revalidatie van longproblemen en de communicatie en samenwerking met andere zorgverleners.

Conclusie

Longfysiotherapie is een waardevolle vorm van zorg voor mensen met chronische of acute longproblemen. Een longfysiotherapeut kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren, de klachten te verminderen en de zelfredzaamheid te vergroten. Longfysiotherapie wordt aangeboden in verschillende settings en wordt vergoed door verschillende zorgverzekeringen. Om een longfysiotherapeut te worden, moet je een hbo-opleiding fysiotherapie volgen en daarna een vervolgopleiding in de longfysiotherapie.

Wil je meer weten over specialisaties in de fysiotherapie? Lees ons artikel!

Zoekt u een sportfysiotherapeut die bij u past? U vindt ze hier!

Meer over belangen en kennis van longfysiotherapie

Als je meer wilt weten over longfysiotherapie, kun je terecht bij verschillende bronnen, zoals:

  • De VHVL bevordert de kwaliteit van de vakinhoud van de gespecialiseerde HVL-fysiotherapie (Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie), werkt nauw samen met het KNGF en behartigt de sociaaleconomische en maatschappelijke belangen van bijna 200 aangesloten fysiotherapeuten en biedt informatie over opleidingen, richtlijnen en kwaliteitseisen.
  • De Chronisch ZorgNet, die een netwerk vormt van gespecialiseerde fysiotherapeuten die mensen met chronische aandoeningen, waaronder longaandoeningen, begeleiden.
  • De Long Alliantie Nederland (LAN), die een samenwerkingsverband is van organisaties die zich inzetten voor mensen met een chronische longziekte en voor gezonde longen.

Longfysiotherapie bij u in de buurt

Fysiotherapie Zuid – West Den Haag

Lage Veld

De Zorgpraktijk

Bioch/Dijkshoorn

Verder op MoveChamps valt meer te lezen over fysiotherapie.

Deel op