Ergotherapie

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is een wetenschappelijk beroep in de gezondheidszorg. Ergotherapie hanteert een brede benadering van zowel geestelijk als lichamelijk om mensen hun volledige potentieel weer te laten benutten.

Ergotherapie biedt praktische ondersteuning om mensen in staat te stellen herstel te vergemakkelijken en barrières te overwinnen die hen verhinderen de activiteiten (of beroepen) te doen die voor hen belangrijk zijn. Deze ondersteuning verhoogt de onafhankelijkheid en tevredenheid van mensen in alle aspecten van het leven.

Ergotherapeuten werken met volwassenen en kinderen van alle leeftijden met een breed scala aan aandoeningen. Meestal mensen met problemen door een psychische aandoening, lichamelijke klachten of leerstoornissen. Ergotherapeuten werken in verschillende omgevingen, waaronder gezondheidsorganisaties, sociale zorgdiensten, huisvesting, onderwijs, vrijwilligersorganisaties of als onafhankelijke beroepsbeoefenaren.

Wat doen ergotherapeuten?

Ergotherapeuten spelen een cruciale rol bij het helpen van mensen van alle leeftijden om de gevolgen van invaliditeit veroorzaakt door ziekte, veroudering of ongeval te overwinnen, zodat ze dagelijkse taken of beroepen kunnen uitvoeren.

Een ergotherapeut zal rekening houden met alle behoeften van de patiënt – fysiek, psychologisch, sociaal en milieu. Deze ondersteuning kan echt een verschil maken door mensen een nieuw doel te geven, nieuwe horizonten te openen en de manier waarop ze over de toekomst denken te veranderen.

De vaardigheden van een ergotherapeut lenen zich voor nieuwe opkomende rollen, zoals werken met asielzoekers of vluchtelingen, werken samen met politie of brandweer of samenwerken met psychiatrische diensten.

Gebieden waar ergotherapeuten werken, zijn onder meer:

Kinderen en jongeren

Ergotherapie kan baby’s, zuigelingen, kinderen en jongeren helpen groeien, leren, plezier hebben, socialiseren en spelen zodat ze zich kunnen ontwikkelen, gedijen en hun volledige potentieel kunnen bereiken.

Ergotherapie stelt mensen in staat deel te nemen aan het dagelijks leven om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Het dagelijkse leven bestaat uit vele activiteiten. Activiteiten voor kinderen of jongeren kunnen zelfzorg zijn (zich klaarmaken om uit te gaan, een maaltijd eten, naar het toilet gaan), productief zijn (naar een kinderdagverblijf of school gaan of vrijwilligerswerk doen) en vrije tijd – spelen met vrienden of hobby’s doen.

Mensen met lichamelijke beperkingen

Ergotherapie kan mensen met een lichamelijke handicap, inclusief degenen die een amputatie hebben ondergaan, helpen om dagelijkse activiteiten en favoriete hobby’s uit te oefenen.

Wanneer ergotherapeuten werken met mensen met een handicap richten zij zich op:

  • Mensen in staat stellen om ondanks barrières op een optimaal niveau te functioneren
  • Hoe activiteiten die de persoon nodig heeft of wil doen, kunnen worden aangepast of aangepast om ze gemakkelijker te maken
  • Hoe mensen over zichzelf denken en hun vermogen om problemen aan te pakken
  • Hoe de fysieke en sociale omgeving kan worden gewijzigd zodat beperkingen worden verminderd

Mensen met leerstoornissen

Ergotherapeuten ondersteunen mensen met alle soorten leerstoornissen om hen te helpen net  levensvaardigheden, werk en vrijetijdsactiviteiten zo zelfstandig mogelijk voort te zetten. Ze zullen:

  • Samenwerken met individuen, gezinnen en ondersteuningsmedewerkers zodat ze het belang begrijpen van deelname aan dagelijkse activiteiten
  • Mensen helpen met leerstoornissen om betrokken te raken bij activiteiten rond het huis, zoals koken
  • Mensen helpen zelfstandig te leven
  • Het gebruik van het openbaar vervoer aanmoedigen zodat mensen met een verstandelijke beperking toegang hebben tot gemeenschapsvoorzieningen
  • Mensen ondersteun bij werk of vrijwilligerswerk
  • Mensen ondersteunen om ouderschapsvaardigheden te ontwikkelen

Mensen met psychische problemen

Ergotherapeuten helpen mensen om een ​​persoonlijk bevredigende routine van dagelijkse activiteiten te ontwikkelen dat een doel geeft en de revalidatie verbetert. Ze zullen:

  • Mensen helpen hun zelfzorg te verbeteren, b.v. door hen te ondersteunen om te leren hoe ze wasmachines kunnen gebruiken of zelf kunnen koken
  • Mensen helpen hun geld te beheren door budgetterende vaardigheden te leren en banken te gebruiken
  • Mensen helpen om zelfstandig te leven door systemen te bieden die helpen bij het omgaan met bijvoorbeeld post en rekeningen of onderhandelen met buren
  • Samenwerken met mensen om werkvaardigheden te identificeren en te verbeteren, te solliciteren en te blijven werken
  • Mensen helpen toegang te krijgen tot en gebruik te maken van reguliere vrijetijdsactiviteiten
  • Advies geven over hoeveel hulp iemand nodig heeft om op de lange termijn zelfstandig te leven

Ouderen

  • Ergotherapeuten kunnen ouderen helpen de dagelijkse activiteiten voort te zetten die hun gezondheid en welzijn behouden en die voor hen belangrijk zijn.
  • Een ergotherapeut kan sociale kansen ondersteunen door:
  • De moeilijkheden begrijpen en samenwerken met de oudere persoon om manieren te vinden om meer sociaal contact te hebben
  • Strategieën ontwikkelen om het vertrouwen van een persoon te vergroten bij het ontmoeten van nieuwe mensen
  • Apparatuur aanbevelen, zoals een loophulpmiddel, zodat de persoon zich zeker voelt wanneer hij onderweg is
Deel op